Właściwości oleju arganowego w kosmetyce

Olej arganowy produkowany jest z orzechów arganii żelaznej – drzewa będącego gatunkiem endemicznym Maroka. Panie ze wszystkim stron świata pokochały olej arganowy. Obecnie wykorzystywany jest on nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii.

oleje arganowe

Autor: Steve wilson
Źródło: http://www.flickr.com
Wielość zastosowania tego oleju wymusiło masową produkcję.
Olej arganowy swoją popularność osiągnął z powodu wielu właściwości prozdrowotnych i upiększających. To niezwykle cenna naturalna substancja, która wykazuje dobre działanie dla naszej skóry – nawilżające, przeciwzmarszczkowe i poprawiające elastyczność. Co więcej, ma działanie antybakteryjne, przez co może okazać się zbawiennym preparatem leczniczym dla osób, które borykają się z problemami skórnymi takimi jak łuszczyca, trądzik bądź egzema. (olej arganowy sklep) arganowy przyspiesza gojenie się ran. Rewelacyjnie działa również na włosy. Poprawia ogólną kondycję włosów oraz pomaga zwalczać łupież. Nakładany na końcówki włosów nadaje im blask i zapobiega rozdwajaniu. Można go także wykorzystywać jako naturalnego pochodzenia środek do pielęgnacji rąk oraz paznokci. (olej kokosowy zimnotłoczony) arganowy niweluje problem odchodzących skórek przy paznokciach. Dodając odrobinę oleju arganowego do Kremu do rąk zyskamy ochronę przed szkodliwym wpływem zimna i wiatru – więcej o kremie do skóry atopowej.

Nie trzeba kupować gotowych produktów, aby poznać liczne właściwości oleju arganowego.

Wystarczy wybrać naturalny olej arganowy, gdyż w tym przypadku najprostsze rozwiązanie może okazać się dla nas najlepsze. Jeśli interesuje nas czysty, kosmetyczny olej arganowy apteka to miejsce, w którym na pewno możemy odnaleźć ten specyfik w dobrej cenie.