Jakim produktem zastąpić biały cukier? Kilka sposobów i porad.

Nadwyżka cukru rodzi otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, urazy serca, anemię, osłabienie wytrzymałości, próchnicę. Przyczynia się do zaistnienia opryszczki, infekcji drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, powoduje nerwowość, zdenerwowanie. Dla osób lubiących słodkości mamy wyborną informację: istnieją zamienniki, które możemy swobodnie (lecz również roztropnie) użytkować w zastępstwie białego cukru. Pierwotnym z nich jest miód, który pomimo poważniejszej kaloryczności zawiera pewne minerały i enzymy, a w następstwie tego nie zaburza równowagi mineralnej człowieka.
Niesłychanie godziwy jest także syrop klonowy, o gęstej spoistości, który zawiera sole mineralne i witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Następny wytwór to syrop z agawy, jaki jest potężnie wolniej wchłaniany. Zawiera potężną ilość inuliny, czyli naturalnego probiotyku tudzież poprawia pracę przewodu pokarmowego. Gdy nie chcemy użytkować wyżej przytoczonych substytutów i w dalszym ciągu zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier cukier królewski (wejdź i sprawdź), jesteśmy w stanie skorzystać z ksylitolu.
Uzyskiwany jest zazwyczaj z brzozy, jest identycznie słodki jak jego biały odpowiednik, jakkolwiek ma w przybliżeniu 40% kalorii mniej. Będzie idealny dla ludzi na diecie, pobocznie umacnia układ immunologiczny i broni przed uporczywymi chorobami.
Będąc w towarzystwie najbliższych czy też kolegów zajmijmy się rozmową – w takim przypadku także nie będziemy rozmyślali o słodkościach.