Dieta kobiet ciężarnych – jak sprawić, by była nie tylko najzdrowsza, ale również smakowała dobrze

Przede wszystkim zdecydowanie dobrze wiedzieć, że wbrew pozorom nie trzeba wówczas jeść dwa razy więcej, niż na ogół – według dietetyków należy jeść więcej pokarmu, ale konieczne minimum to podczas pierwszego trymestru tylko ok. 360 g – tyle, co średniej wielkości śniadanie. Natomiast jest faktem, że dane panie w ciąży posiadają nieregularny bądź zwiększony apetyt, lecz jeśli takie zjawisko nie zachodzi, nie powinno się wmuszać w siebie wielkich ilości jedzenia (-> sprawdź). Dieta kobiety w ciąży – w porównaniu z tradycyjną dietą – musi obfitować w kwas foliowy, wapń, żelazo , jak również najróżniejsze witaminy. Z tego powodu w takim czasie specjalnie nieocenione jest spożywanie dużej ilości warzyw – to one zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, przykładowo do dobrych jego źródeł należą brokuły, kapusta włoska, szpinak oraz rośliny strączkowe. Najlepiej, aby spożywać więcej kwasu foliowego nawet przed ciążą, bardzo wskazane jest też suplementowanie. Z kolei kwasy omega-3 są w sporej ilości w tłustych rybach , a także w oleju lnianym; dużej ilości lekarzy też zaleca dodatkową suplementację. Trzeba pamiętać, że olej lniany to źródło znacznie cenne, ale należy go przechowywać w odpowiednich warunkach – zawsze w lodówce.
Wejdź na mój serwis (www.edukacjaaktywna.pl/kontakt/)! W nim oczekuje na Ciebie następna rewelacyjna dawka najlepszych artykułów na ten temat. Nie pożałujesz!
C. Dlatego też dietetycy zalecają przykładowo herbatę z pokrzyw – zawiera obie substancje. Ponadto dobrym źródłem żelaza jest cieciorka, fasola, zielone warzywa i otrębach.
Jeżeli szukasz interesujących informacji na opisywany temat, odwiedź bartosz cichoń nas, a z pewnością odnajdziesz ciekawe fakty.
Dieta kobiety w ciąży może być dzięki temu znacznie smaczna.
Tagi: panie w ciąży, witaminy