Czemu sól jest tak niezbędna? Jak powinniśmy ją stosować? O czym pamiętać?

Sól używa się codziennie, w kuchni to konieczny składnik. Przyprawiamy tak potrawy, dzięki czemu jesteśmy w stanie uzupełnić zapasy sodu w diecie.

sól

Autor: kikkoman
Źródło: kikkoman
Sód, który znajduje się w soli stanowi niezwykle istotną rolę w metabolicznych procesach zachodzących w organizmie. Reguluje gospodarkę wodną, ciśnienie osmotyczne, jak również jest odpowiedzialny za równowagę kwasowo-zasadową. Miejmy na uwadze, ażeby stosować ją rozsądnie, codziennie 5-6 gram, czyli 1 płaską łyżeczkę od kawy.

Niestety, sól jest w zbyt dużych ilościach dodawana do różnorodnych produktów, tak więc raczej spożywamy jej za dużo. Najlepiej skorzystać z morskiej soli, lecz odpowiednia jest też nieoczyszczona sól kamienna- http://www.gaster-sol.pl/, ale i różnorodnego rodzaju mieszanki ziołowe lub przyprawy. Co interesujące, u najmłodszych polecane jest całkowita rezygnacja ze stosowania soli, bo w nieprzetworzonych produktach spożywczych chlorek sodu znajduje się naturalnie.

Tak więc jeśli nasze dziecko będzie miało odpowiednie spożycie tego rodzaju produktów jak warzywa, owoce lub ryby, to zapotrzebowanie zostanie wystarczająco pokryte. Nadmiar soli bardzo obciąża pracę nerek dzieci, jak i zwiększa zagrożenie pojawienia się chorób w wieku dorosłym. Mowa tu o tego rodzaju problemach, tj. wysokie ciśnienie krwi, za duże zatrzymywanie wody i nieregularne bicie serca. Może to wpłynąć na zawał serca czy udar mózgu.

przyprawy, sól

Autor: Guilhem Vellut
Źródło: http://www.flickr.com
Poza solą, którą wykorzystujemy każdego dnia, są jej odmiany, jak sól paszowa, co oznacza dodatek do pasz, ale również podawana do lizania w postaci lizawek dla bydła i zwierzyny- spójrz. Sól u zwierząt polepsza apetyt oraz pobudza trawienie. Nie zapominajmy też, iż specjalna odmiana soli używana jest do posypywania chodników, w celu rozpuszczenia śniegu i lodu.