Mikroskopowe badanie kropli krwi

Badanie kropli krwi to technika badawcza służąca diagnozie zdolności organizmu do utrzymania wewnętrznej równowagi, zwanej homeostazą. Warunkiem stabilności organizmu jest podtrzymanie parametrów jego krwi na odpowiednim poziomie. Początki stosowania tej metody datuje się na początek zeszłego wieku, gdy w obrazie mikroskopowym obserwowano krew pod kątem obecności krętków bladych w krwi, znamionujących o zachorowaniu na kiłę.

http://zdrowakroplakrwi.pl/kontakt.html/

Autor: Bird&Co Sp. z.o.o.
Źródło: Bird&Co Sp. z.o.o.
Od tamtej pory technika optyczna pozwala na uzyskiwanie lepszych oraz wyraźniejszych zwiększeń, kamera cyfrowa zamontowana na osi optycznej mikroskopu, przesyła na bieżąco obraz pobranej krwi na monitor komputera umożliwiając wykonywanie fotografii preparatu, a wręcz rejestrację obrazów przemieszczających się erytrocytów, leukocytów, i innych składników żywej krwi, jak też elementów niepożądanych.

Tok badania. Kropla krwi z nakłutej opuszki palca nanoszona jest na szkiełko podstawowe po czym po odpowiednim przygotowaniu obserwowana jest pod mikroskopem. W trakcie przeprowadzanej analizy preparatu, zainteresowany ma możliwość obserwacji swojej krwi na monitorze komputera. Jak przyszykować się do badania? Przynajmniej 24 godziny przed testem nie wolno spożywać alkoholu. W dniu badania nie pijemy kawy zaś dwie godziny przed badaniem nie spożywamy posiłku. Ok. 30 minut przed testem wypijamy około pół litra wody. Analiza żywej kropli krwi to niezwykła możność obejrzenia tego, co znajduje się wewnątrz nas, i z czego na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.

Analiza żywej kropli krwi może naprowadzać na m. in.: obecność pasożytów w organizmie. W czasie analizy krwi można dostrzec przeciwciała zaświadczające o obecności w układzie jaj pasożytów – Vita – Medica. Dzięki mikroskopowej analizie w jasnym polu widzenia wykrywalna jest obecność grzybów. W próbce widać zarówno pojedyncze grzyby, jak także całe ich kolonie. Agregacja erytrocytów wskazuje na zakwaszenie krwi.

badanie krwi

Autor: Bird&Co Sp. z.o.o.
Źródło: Bird&Co Sp. z.o.o.
Powodem może być tłusta dieta, konsumowanie smażonych potraw jak też żywności wysoce przetworzonej, białego pieczywa, gazowanych napojów, kawy, większych ilości mięsa oraz środków chemicznych serii E – spulchniaczy, konserwantów, barwników. Zakwaszenie jest również skutkiem nadmiaru przyjmowanych farmaceutyków, palenia papierosów, nadużywania alkoholu. Krew o nadmiernie kwaśnym odczynie zmniejsza odporność organizmu oraz zarazem tworzy środowisko korzystne do rozwoju drobnoustrojów, co zwiększa zapadalność na rozmaite choroby.