Czemu białko jest tak ważne dla człowieka? W jakich pokarmach jest go dużo?

Białko spełnia bardzo ważną funkcję w ciele człowieka. Wraz z węglowodanami oraz tłuszczem jest głównym składnikiem odżywczym. Co warto w tej kwestii wiedzieć? Czemu posiada tak duże znaczenie w odżywianiu się?
Należy być świadomym, jakie funkcję ma do spełnienia białko w ciele człowieka, aby łatwiej zrozumieć to, jak jest istotne.

fizjoterapeuta

Autor: Chris Wheal
Źródło: http://www.flickr.com
Otóż nazywamy go budulcem tkanki kostnej, mięśni, zębów, naskórka i wielu innych składowych naszego ciała. To ten składnik jest na przykład źródłem energii, której nie powinno nam brakować. Oprócz tego dzięki takiego ważnemu składnikowi możliwa jest regulacja metabolizmu. Jak widać, bez białek funkcjonowanie organizmu nie byłoby czymś możliwym. Dlatego trzeba pamiętać o systematycznym jego przyjmowaniu. W jakich produktach się ono znajduje?
Wiele artykułów spożywczych ma białko, które podczas procesu trawienia jest przyswajane przez nasz organizm. W jakich artykułach można znaleźć go sporo? Nie powinno zaskoczyć nikogo, gdy na czele listy zobaczymy jajka. To w nich jest wiele tego składnika odżywczego. Mało tego, w jajkach znajduje się cała masa aminokwasów, przez co jest to produkt pełnowartościowy. Należy tu wspomnieć także o mięsie indyczym i z kurczaka, mleku i jogurcie, rybach i owocach morza, czy soi albo pistacjach. Z takich artykułów dobrze jest czerpać składnik, o jakich mówimy w tym artykule.

Należy wiedzieć o tym, że zapotrzebowanie na białko jest różne w zależności od wieku, płci, czy ilości ruchu. Dlatego dla każdego odpowiednia ilość takiego składnika jest inna.